GÜNLÜK YAŞANTIMIZDA GLİSERİN  
+90 216 461 47 41 - info@isfchem.com

GÜNLÜK YAŞANTIMIZDA GLİSERİN


2018-04-15 / ısfchem

Gliserin her biri farklı bir karbon atomuna bağlı üç hidroksil grubu (-OH) içerdiğinden dolayı trihidrik alkoldür ki organik bileşik alkoller sınıfındandır. Kimya da adlandırma sistemine göre bütün bu alkollerin adına -ol son eki eklenir. Gliserinin de  diğer bir adı gliserol dür.

Formül                    : C3H8O3

Yoğunluk                : 1,26 g/cm³

Erime noktası        : 18 °C

Kaynama noktası : 290 °C

Molar kütle           : 92,09 g/mol

Synonim                : gliserol propane-1,2,3-triol/ 1,2,3-propantriol /1,2,3-trihidroksipropan

Viskozite                :1410 mPa.s (20 °C)

Gliserin üretildiği kaynak türüne göre hayvansal ve bitkisel olmak üzere ikiye ayrılır. Kimyasal bileşimi C3H5(OH)3 olan, oda sıcaklığında, koyu kıvamlı, renksiz ve şeffaf görünümde hafif tatlı bir tada sahip olup, viskoz bir sıvıdır.

Gliserin su, alkol ve asetonda çözünebilmektedir ve birçok farklı üretimi yöntemi söz konusudur.

Biyodizel üretiminde yan ürün olarak ve ham petrolden gliserin elde edilmektedir.Ayrıca sabun yapımında kullanılan bitkisel ve hayvansal yağların bileşiminde gliserin ile yağ asitleri bulunmaktadır ve bu yağ asitleri sodyum veya potasyumla birleştirilerek tuz meydana gelirken yan ürün olarak gliserin elde edilir.

Kullanım alanları

Gıda Sektöründe;

-Gıda üretiminde ürünlerin içerisindeki nemi tutma özelliği sayesinde birçok gıda bileşeninde (özellikle pişirilmiş gıda da) geniş bir kullanım alanına sahiptir.

-İçeceklerin içerisine katılır, nem tutucu, tatlandırıcı ve çözücü olarak görev yapar.

-Şeker yerine de kullanılmaktadır. Gliserinin tatlılık oranı sukrozun yaklaşık %60’ına denk gelmektedir. Kalorisi şeker ile aynı orandadır ancak kandaki şeker seviyesini yükseltmez.

İlaç Sektöründe;

–Öksürük şuruplarında tatlandırıcı olarak,

-Kabızlık şikâyetlerinde tedavi amaçlı fitil olarak,

–Şeker hastalarının kullandığı merhemlerin içeriğinde ve bir çok kulak damlasında…

Kozmetik sektöründe;

-Nemi hapsetme özelliği nedeniyle cildi yumuşak tutar ve vücut kremlerinde kullanılmaktadır

-Ayrıca gliserin yağı,saçların nem ihtiyacını giderir ve özellikle kuru saçlar için iyi bir nemlendiricidir.Sadece saf  gliserini alıp su ile karıştırarak  saçlarınıza uygulayıp saçınızı nemlendirmeniz mümkün.Bir kaç dakika bekletmeniz yeterli sonra durulayabilirsiniz.


© 2019 Tüm Haklarımız Saklıdır. Isf Chem "Kimyasallardan Daha Fazlası"